Paperikassin suunnitteluun vaikuttavat asiat

Paperit

Cabassi-paperikassit tehdään suomalaisten paperitehtaiden parhaista kassipaperilaaduista. Cabassi-paperikasseissa käytetään pääasiassa kahdentyyppisiä papereita. Laminoidut paperikassit tehdään yleensä 170 grammaselle valkoiselle päällystetylle painopaperille. Päällystetty painopaperi toistaa värien sävyt erinomaisesti ja laminointi korostaa entisestään sävyjä, jolloin painatuksen lopputulos on erinomainen.

Cabassin paperisissa kasseissa käytetään valkoisia, valko/ruskeita tai ruskeista voimapapereita grammapainoiltaan 100 – 135 g/m2. Voimapaperilaadut ovat pääosin päällystämättömiä, mutta myös päällystettyä voimapaperia voidaan käyttää. Voimapaperin kuiturakenne antaa kassille tarvittavan lujuuden eikä laminointia tarvita. Osassa päällystämättömiä papereita voidaan käyttää joko mattapintaa (UG) tai sileää kiillotettua pintaa (MG).

Päällystämättömälle voimapaperille painettaessa on suunnittelijan syytä ottaa huomioon, että päällystämättömän paperin painatusominaisuudet eivät koskaan vastaa päällystettyjen painopapereiden ominaisuuksia painotarkkuudessa ja värien vastaavuudessa. Asiasta kannattaa kysyä lisää suunnittelun alkuvaiheessa.

Päällystetyille voimapapereille painatus saadaan toistumaan tarkasti ja painotulosta ja kassin ulkonäköä on mahdollista parantaa vielä lakkauksella.

Painatus

Valittavalla painotekniikalla on iso vaikutus paperikassin suunnitteluun. Suurin osa Cabassi-paperikasseista painetaan arkkimuodossa offset-painotekniikalla. Offset-tekniikan käyttö mahdollistaa vaativien kuva-aiheiden ja värien tarkan painamisen kassin pintaan. Arkkioffsetilla painettaessa voidaan käyttää kaikkia kassin painopintoja myös kassin sisäpuolella.

Pienet määrät painettuja paperikasseja kannattaa tehdä ns. päällepainatuksena valmiin kassin päälle. Päällepainatuksessa pystytään painamaan lähinnä kompakteja pintoja. Rasterin käyttö on tietyissä rajoissa mahdollista. Jos ajattelet käyttää rasteria päällepainatuksessa, ota meihin yhteyttä ennen aineiston toimitusta. Päällepainatuksen painoala on rajallinen ja se on lähinnä keskellä kassia.

Myös rullamuotoisen flexo-painatuksen käyttäminen Cabassi-paperikasseissa on mahdollista. Flexo-painatus soveltuu parhaiten isoihin painosmääriin (kassitarve kymmeniä- tai satojatuhansia kasseja).

Yleisesti ottaen kannattaa huomioida, että voimapaperin painatusominaisuudet eivät koskaan vastaa päällystettyjen painopapereiden ominaisuuksia painotarkkuudessa ja värien vastaavuudessa. Tämä on syytä ottaa huomioon kassisuunnitelmaa tehtäessä.

Laminoinnit

Tyylikkäät ja viimeistellyt paperikassit ovat monesti laminoituja. Cabassin laminoiduissa paperikasseissa käytetään OPP-filmiä (orientoitu polypropyleeni), joka antaa kassille tyylikkään ulkonäön lisäksi kestävyyttä. Laminoitu paperikassi onkin käytössä pitkäikäinen.

Laminointivaihtoehtoja on normaalituotannossa kaksi: kiiltävä ja matta. Peruslaminointien lisäksi voidaan käyttää erikoiskalvoja eli esim. pehmeää soft-touch -laminointia tai tummiin painatuksiin sopivia naarmuutumattomia kalvoja.

Kannikkeet

Cabassi-paperikasseissa käytetään pääosin kahdentyyppisiä kannikkeita. Cabassi Light -kassien kannikkeet ovat paperinarua, joka on valmistettu voimapaperista. Paperinarukannikkeiset kassit ovat aina kädessä kannettavia. Paperinarua on saatavissa useissa eri väreissä ja pidämme varastossa tiettyä perusvärien valikoimaa.

Cabassi Classic -kasseissa kannikkeet ovat useimmiten punottua polyesterinyöriä ja ne on käsin solmittu kassiin. Yleensä nyörin pituus on niin, että kassi on kädessä kannettava (n. 45 cm), mutta myös olalla kannettava nyörinpituus (n. 70 cm) on mahdollinen. Varastostamme löytyy yleisimmin käytetyt värit ja muitakin värejä on hyvin saatavilla.

Classic-mallissa perusnyörien lisäksi kassin kannikkeeksi voidaan valita erilaisella punoksella kudottu nyöri, puuvillanyöri tai vaihtoehtoisesti satiini- tms. nauha. Kysy lisätietoja vaihtoehdoista.

Erikoispainotekniikat

Silloin tällöin paperikassilta kaivataan vielä enemmän kuin tavallisilla painotekniikoilla on mahdollisuus saavuttaa. Kun luksustuote halutaan pakata arvoiseensa kassiin tai kohderyhmää, jolle kassit annetaan, halutaan ilahduttaa monin tavoin, on kassista erikoispainotekniikoiden avulla mahdollisuus tehdä vieläkin näyttävämpi.

Cabassi-paperikasseissa on mahdollista käyttää kolmea eri erikoispainotekniikkaa: kohdelakkausta, foliointia sekä preeglausta. Erikoispainotekniikat tuovat mukanaan tiettyjä rajoituksia paperien ja normaalien laminointien käyttöön. Kysy lisää erikoispainotekniikoiden käytöstä tarjouspyynnön yhteydessä.

Nauhat ym. lisäelementit

Joskus kasseihin halutaan lisätä ulkopuolisia elementtejä korostamaan kassin ja sen sisällön tai tarjotun palvelun laatua. Näitä tilanteita on erityisesti erikoiskaupassa, jossa asiakas ostaa itselleen design-tuotteita. Tällöin kasseihin voidaan lisätä esimerkiksi erillinen silkkinauha, jolla kassi suljetaan elegantisti kannikkeistaan. Kassin sulkemiseen voidaan käyttää myös tyylikkäästi painettua tarraa. Joskus kassin pintaan voidaan haluta lisätä jokin asia esimerkiksi kankainen ruusu viestimään viimeistellystä designista. Yhteistä näille kaikille lisäyksille on se, että ne tehdään aina siinä vaiheessa, kun kassi otetaan käyttöön.

Laminoitu paperikassi
Light-paperikassi