Paperikassi on ekokassi

Kierrätettävä paperikassi on ekokassi jos mikä. Uusiutuvasta puukuidusta tehty kotimainen paperikassi on tuotteena ympäristöään kunnioittava ja ympäristölleen ystävällinen. Toki erilaiset kassivaihtoehdot ovat tältäkin kantilta erilaisia, joten on tärkeää valita tarkoituksenmukainen kassivaihtoehtoa kuhunkin tarpeeseen ja ottaa valinnassa ympäristönäkökulmat huomioon.

Paperikassin kannalta tärkeimpiä ympäristökysymyksiä ovat valmiin paperikassin käyttöikä sekä kassin pääraaka-aineen eli kassipaperin ominaisuudet esim. kestävyys ja kierrätettävyys.

Laadukas ja hyvin suunniteltu ja valmistettu paperikassi ei ole kertakäyttötuote vaan se kestää aikaa ja käyttöä. Kannettuaan esitteet messuilta töihin tai paidan kaupasta kotiin, hyvännäköinen kassi jatkaa elämäänsä arjessa kantaen lounaseväitä, harrastusvarusteita tai synttäripakettia. Sekä laminoidut että laminoimattomat voimapaperista valmistetut paperikassit kestävät pitkään.

Paperikassin kierrätys

Palveltuaan tarpeeksi tai kuluttuaan loppuun paperikassin voi kierrättää tai hävittää. Kaikkia paperikasseja ei kuitenkaan voi kierrättää tai hävittää samalla tavalla. Suurin ero syntyy siitä onko kassi laminoitu vai ei.

Puhtaasti paperisten valkoisesta voimapaperista tehtyjen paperinarukannikkeisten kassien kohdalla tilanne on yksinkertaisin. Tällaisen kassin voi laittaa keräyspaperin joukkoon eli kassissa voi kantaa vaikkapa sanomalehdet paperinkeräykseen. Näin kassi päätyy kierrätykseen ja siitä valmistetaan pääosin uutta sanomalehtipaperia.

Paperiset ruskeasta tai valko/ruskeasta voimapaperista valmistetut paperinarukannikkeiset kassit voi kierrättää laittamalla ne keräyskartongin joukkoo. Tällainen kassi sopii hyvin siis pahvijätteen keräykseen kotona ja kassissa kaikki pahvi ja vaikkapa maitotölkit onkin helppo kuljettaa keräysastiaan. Kierrätyksessä pahvijätteestä valmistetaan pääosin hylsykartonkia.

Kaikki laminoimattomat paperikassit, joissa on punottu nyöri- tai nauhakannike (polyesteria), soveltuvat keräyskartongin joukkoon sen jälkeen kun niistä on poistettu kannikkeet. Kannikkeet saa helposti poistettua avamaalla nyorien solmut tai leikkaamalla nyörit poikki ja vetämällä sen jälkeen nyörit reikien läpi.

Edelliset ohjeet koskivat erilaisia laminoimattomia paperikasseja. Laminoitujen kassien kohdalla tilanne on toinen. Niitä ei PP-laminaatin takia voi suoraan kierrättää, mutta ne voidaan käyttää hyödyksi energiajätteenä, jolloin kassit keräyksen jälkeen poltetaan ja niistä vapautuva energia otetaan talteen. Näin esimerkiksi tapahtuu tuotannossamme syntyvän valmistusjätteen kohdalla. Jos energiajätteen keräystä ei ole järjestetty, laminoidut paperikassit ovat aina sekajätettä.